Khamis, September 18, 2014

TIDAK


SAYA mungkin akan berasa sangat sedih dan kecewa atas semua yang berlaku dan terjadi, sama ada yang melibatkan diri saya secara langsung, mahupun yang secara tidak langsung, jika saya datang ke dunia ini dahulunya dengan sambutan sorak-sorai dan tepok tangan alu-aluan.
Tetapi kerana saya datang hanya dengan sebatang tubuh milik sendiri dan tanpa sambutan sesiapa dan tanpa sebarang upacara serta tidak pernah mengharapkan sesuatu yang indah dan muluk-muluk, maka saya menjadi manusia yang  tidak pernah sedikit pun berasa tergugat, sedih dan kecewa dengan semua yang terjadi.

Saya memasuki dunia ini dengan sedar bersama semangat mandiri dan menyendiri. Kerana dengan semangat mandiri dan menyendiri ini jugalah, saya menjadi manusia yang  sentiasa bersedia menerima apa sahaja dan mengajar diri agar tidak mudah berasa kecewa sekiranya gagal atau jika ada sesiapa atau pihak yang mungkin cuba melukakan jasad dan semangat saya. 

Ini dikukuhkan lagi dengan yakin dan percaya saya bahawa yang menentukan rezeki dan hidup mati saya, bukanlah sesama manusia.

September 18, 2014

Tiada ulasan: