Isnin, Julai 15, 2013

SAYA TIDAK INGIN MENJADI BERHALA

SEMALAM saya ke sebuah hotel kerana menemani seorang sahabat berbuka puasa di sana. Di sana, kenangan saya kembali terhimbau mengenai satu peristiwa.

Kurang lebih 10 tahun lalu, kerana suatu acara, saya pernah datang dan bersarapan di hotel ini. Ketika itu saya bersama  penyair Abdul Hadi Yusof yang datang dari Kelantan.  Saya menemaninya sebagai tanda keakraban dan meraikan sahabat penyair yang datang dari jauh.

Selepas mengambil makanan dan minuman, ketika mencari meja  yang kosong, saya mengajak penyair Abdul Hadi Yusof duduk di sebuah meja yang sudah pun diduduki oleh seseorang yang dikenal dan dianggap di sini oleh banyak individu, pihak dan kalangan sebagai tokoh sebuah persatuan.

Saya mengajak  Abdul Hadi Yusof duduk di meja itu, walau secara peribadi,  saya tahu saya tidak begitu disenangi serta disukai oleh “tokoh” itu, tetapi semata-mata kerana mahu menunjukkan betapa rasa hormat saya terhadapnya, khususnya kerana dia lebih berusia dan tua ketimbang diri saya, tidak pernah luntur atau berubah. Buat saya, perdebatan, pertengkaran dan pertelingkahan mengenai keyakinan serta pilihan dalam berorganisasi tidak akan saya jadikan sebab untuk tidak menghormati seorang lain yang lebih tua dan berusia ketimbang diri saya.

Walau  saya tahu dan sedar. Sikap dan perbuatan saya yang hidung tidak mancung serta pipi tersorong-sorong itu  sebenarnya bakal mengundang padah. Saya katakan begitu kerana sepanjang mengenal dan memperhatikan tingkah “tokoh” itu, saya tahu dan pernah melihat dengan mata dan kepala saya sendiri bagaimana “tokoh” itu melayan dan menghamburkan kata-kata kepada sesiapa yang tidak dia suka atau dia tidak berkenan.

Namun pagi itu, saya cuba melupakan itu sambil berharap dan berlogik sendiri, betapa sebagai seorang yang dikenal oleh banyak individu, pihak dan kalangan, apa lagi di suatu acara  yang melibatkan beberapa negeri serta di hadapan seorang tamu pula, mana mungkin “tokoh” itu akan bercakap seenak mulutnya.

Terus terang, saya tidak mahu terus menerus membuat andaian atau prasangka peribadi. Fikir saya, sebagai seorang tua dan bergelar tokoh di dalam sebuah persatuan, tidak akan mungkin dia bertindak demikian.

Atau kalau misalnya nanti dia memang meneruskan juga perbuatan dia, saya jauh di sudut hati sudah memutuskan untuk tidak  melawan atau memberikan sebarang reaksi. Andai itu yang nanti terjadi, saya sedia menerima dengan rela dan memilih untuk membisukan diri sahaja.

Kesudahannya memang demikianlah yang terjadi. Seperti saya duga sejak mula, di hadapan penyair Abdul Hadi Yusof dengan muka selamba dan tanpa menunjukkan sedikit pun riak malu dan segan, dengan kata yang kononnya manis dan bersopan “tokoh” itu menyindir dan memperli saya sekehendak hatinya.

Di antara sekian banyak kata perlinya itu, yang masih tetap segar di dalam ingatan saya sampai kini ialah ucapannya yang menyebutkan ada manusia yang tidak tahu dan berasa malu datang ke majlis orang tanpa diundang dan lebih tidak bermalu lagi adalah kerana memakan apa sahaja hidangan yang disediakan.

Sekali lagi, sebagai lelaki muda ketika itu, hati saya bergelora  marah dan membara. Namun mujur dan syukur pagi itu saya boleh menjadi begitu sabar dan tega mendengar sindiran dan perli  yang bertalu-talu itu.  Sementara penyair Abdul Hadi Yusof, yang tidak tahu apa-apa pokok dan persoalannya, saya lihat dan dengar berkali-kali mengangguk serta mengiyakan kata-kata “tokoh” itu.

Saya tahu, Abdul Hadi Yusof tidak tahu apa-apa. Sebagai tamu, tentulah dia mesti dan wajar menunjuk hormat kepada orang tua yang bercakap. Kerana itulah saya tidak marah atau berasa hati kepada Abdul Hadi Yusof.

Pagi itu, saya fikir kini, saya mungkin menjadi tidak marah dan tidak kuasa hendak melayan sindir dan diperli “tokoh” itu  kerana saya tahu dan punya jawaban sendiri kenapa “datang ke majlis orang tanpa diundang dan memakan hidangan yang disediakan”.

Hujah dan jawaban saya, acara itu tidak didanai dengan wang yang dikeluarkan dari poket peribadi “tokoh” itu. Begitu juga dengan segala juadah dan hidangan yang disediakan di hotel itu. Semua dananya ditanggung dan dibayar dengan duit milik Negara atau kerajaan. Jadi, hujah (bodoh) saya, kerana dananya adalah dari negara atau kerajaan dan saya adalah salah seorang rakyat, apa salahnya saya datang menghadiri dan sama menjamah segala hidangan?

Lainlah kalau acara  itu didanai dengan duit poket “tokoh” itu secara peribadi, sudah pastilah saya berasa malu dan tidak sudi untuk menghadirinya. Sebagai manusia biasa, yang tidak pernah mahu menjadi berhala atau diberhalakan oleh sesiapa, pihak dan kalangan, saya tentulah punya rasa malu yang tebal dan sentiasa mengajar diri agar sentiasa sadar diri. Datang bila diajak dan pergi bila tahu orang sudah mula membenci.

Peristiwa ini menjadikan saya semakin faham mengenai manusia-manusia yang saya temui di dalam dunia yang saya hidup ini. Bagaimana sikapnya yang sebenar dan bagaimana munafik serta hipokrasinya. Sebahagiannya, di dalam karya bukan main hebat dan indah pendirian, namun di reality hidupnya yang sebenar tidaklah pula demikian.

Saya mengenang kembali kisah ini bukan kerana ingin memburukkan imej sesiapa. Buat saya, semua kepahitan yang pernah saya rasa, alami dan lalui telah lama saya buang dari perasaan dan tidak ingin saya biarkan menjadi dendam yang tidak berkesudahan.

Segala yang berlaku biarlah berlalu. Sebagai manusia yang serba kekurangan dan sentiasa tidak sempurna ini, saya cuba bercermin, mengambil teladan dan belajar sesuatu darinya.

Kini, ketika merenung kembali intipati peristiwa ini, saya belajar banyak dan mengambil beberapa kesimpulan. Mungkin saya salah. Namun sementara belum menemukan yang benar-benar betul dan sempurna, kerana saya masih terus mencari, saya kira biarlah saya berpaut dengan jawapan dan kesimpulan ini dahulu.

Pertama, sebagai seorang sasterawan, saya mestilah membuang sikap sombong dan riak di dalam diri saya, sehingga tidak boleh sedikit pun disanggah, ditegur atau dibantah, semata-mata kerana berasa diri saya lebih hebat, lebih tahu, lebih baik dan lebih pandai berbandin dengan diri orang lain.

Kedua, ekoran terlalu berasa dirinya melebihi orang lain dan mabuk dengan pujian-pujian, saya akan boleh menjadi lupa diri, hingga sampai ke tahap menganggap diri saya, tanpa sedar, sebagai berhala dan para pemuji palsu serta para penjilat saya, demi untuk menjaga hati serta mendapatkan imbuhan daripada saya, akan memberhalakan saya pula.

Ketiga, segala kebongkakan dan kesombongan seorang sasterawan tidak akan membawa dirinya ke mana-mana jika tanpa meninggalkan sebarang karya yang baik dan bererti.

Itulah yang terjadi kepada “tokoh” itu. Dia pergi tanpa meninggalkan sebarang khazanah dan karya yang telah diterbitkan dalam bentuk buku. Yang ada hanya omongan dan kesombongan. Cuma itu.

Ya, Allah. Jauhkanlah hamba-Mu ini daripada segala sifat buruk dan keangkuhan itu. Ya, Allah. Aku memohon dan meminta. Bantu dan lindungilah diriku yang kedil dan hina ini.

Saya tidak ingin menjadi berhala atau diberhalakan oleh  sesiapa, pihak dan kalangan. Saya hanya mahu terus menerus menulis, terus menerus berkarya dan jika diizinkan Allah beberapa yang saya tulis serta karyakan itu teripilh dan sudi diterbitkan pula oleh mana-mana penerbit yang berbudi.

Hanya itu sentiasa kehendak dan keinginan saya, Walau saya tahu, apa yang saya tulis dan karyakan itu hanyalah apa ada dan sekadarnya sahaja!

Julai 15, 2013

Tiada ulasan: