Rabu, Disember 17, 2014

SENDIRI*

SAYA tahu setiap kita punya masalah, kesebokan dan tidak selalu ingin diganggu dengan panggilan telefon. Tentunya setiap kita punya segudang sebab dan alasannnya sendiri.  Apa lagi jika semakin meningkat usia, kita semakin dibebani tugas dan tanggungjawab berat, yang tidak memungkin diri kita untuk lagi membuang-buang waktu lama berbual ditelefon atau menyambut dan melayan panggilan telefon daripada kawan-kawan.

Pada sisi lain, sebagai manusia biasa kita tentunya, meski tidak terlalu ramai, punya sejumlah sahabat dan teman yang kita anggap akrab, tempat di mana kita  selalu menghubunginya ketika sedang berdepan masalah, kerunsingan dan keresahan. Kadang-kala kita menghubungi teman dan sahabat ini sekedar untuk ucapkan apa khabar dan bertanya sepatah dua kata, tidak lebih daripada itu. Atau pada waktu yang lain, kita menghubunginya untuk bertanyakan sesuatau. Atau pada waktu lain, kita mengadu dan meminta pendapatnya untuk sesuatu yang sedang mengganggu di dalam di dalam fikiran kita.

Saya peribadi memang selalu menelefon kawan atau teman yang saya anggap akrab dan boleh saya hubungi, tanpa perlu menunggu ada catatan terlepas panggilan  di layar telefon milik saya terlebih dahulu. Memang selalunya panggilan telefon saya itu tidaklah terlalu penting dan sekedar untuk bertanyakan apa khabar sahaja, setelah lama tidak bercakap dan mendengar suara teman-teman yang jauh.

Atau ketika saya tiba ke suatu daerah, saya juga selalu mencari dan memikirkan siapa teman saya yang berada di daerah tersebut untuk saya hubungi lewat telefon untuk saya ajak bertemu, berbual atau sekedar meminum secawan teh di kedai kopi berhampiran.

Memang tak selalu panggilan telefon saya dijawab. Atau ada waktunya ketika menjawab panggilan saya, jawaban itu, berdasarkan nada dan tekanan suara percakapannya,  saya rasakan kurang ikhlas dan tergesa-gesa sahaja. Atau di waktu lain, teman yang saya hubungi memaklumkan bahawa  kini dia sedang memandu kenderaan.

Memang saya berasa bersalah juga bila waktunya menelefon teman-teman dan menerima jawaban yang dia seolah sedang terlalu sebok, tidak selesa dan berasa diganggu. Selalunya bila demikian saya tidak akan menghubunginya lagi pada hari atau selepas waktu itu. Atau bila ada panggilan telefon saya direject dan saya ingin bertanyakan sesuatu yang penting dengan kawan tersebut, saya akan kembali mengirimkan pesanan ringkas bertanyakan apakah dia sedang sebok dan mohon beritahu bisakah saya menelefonnya. Ada beberapa teman membalaskan jawaban dan ada juga kawan yang terus  sahaja membungkamkan dirinya.

Saya tahu pada beberapa sisi, saya mungkin keterlaluan dan bersikap mengganggu. Misalnya, menghubungi orang pada waktu yang tidak kena dan sesuai, ketika orang lagi sedang bercengkerama, bermesyuarat atau sebagainya.

Namun kini, semakin saya merenung dan berfikir sendiri, selepas untuk kesekian kalinya selalu berdepan dengan pengalaman pedih panggilan telefon saya tidak dijawab, atau dibiarkan tanpa jawapan dan malah langsung direject, saya memilih untuk tidak lagi mahu menyalahkan diri saya sendiri. Malah pada banyak waktu, saya berasa sangat tidak adil bila dalam persahabatan, hanya saya yang asyik menelefon bertanyakan khabar teman-teman rapat, seolah-olah terhegeh-hegeh mengemis simpati untuk terus bersahabat dan berkawan dengan orangmereka, sedangkan di pihak mereka, saya hanya akan dihubungi bila ada sesuatu keperluan dan kepentingan yang melibatkan diri mereka sahaja.

Dalam usia yang semakin menua ini, mungkin saya menjadi terlalu cepat terasa dan perasa dan mungkin bagi banyak orang ini bukanlah isu yang besar dan perlu diperbesar-besarkan pun!

Tetapi akhirnya saya mesti memilih dan membuat pilihan. Daripada saya membuangkan waktu menelefon dan menghubungi orang lain yang sudah tidak sudi lagi menjawab atau hanya saya yang membuang-buang waktu bertanyakan khabar kawan-kawan, mengucapkan tahniah kerana sesuatu kejayaannya, biarlah kini waktu itu saya gunakan untuk diri saya sendiri.

Kerana, sebelum saya mati, saya ingin menulis, menulis, menulis dan menulis.

Disember 17, 2014

*Terima kasih sahabat di Kuala Kubu Bharu yang semalam menelefon

Tiada ulasan: